Leveranciers en algemene trends
Bij de deelnemers van het onderzoek plaatsen meer dan 9/10 respondenten vloeren in woningen en kantoren. 7/10 plaatst ook binnen de industrie. De meest gekozen vloersystemen zijn steen/marmertapijt en gietvloeren. Gietvloeren worden bijna evenveel in epoxy als in PU geplaatst. De keuze van het favoriete vloersysteem van de plaatser hangt duidelijk vast aan de oppervlakte vloer die hij jaarlijks plaatst. Een plaatser die > 5.000m² per jaar plaatst, kiest in de meeste gevallen voor een gietvloer. Een plaatser die jaarlijks daarentegen < 5.000m² plaatst, kiest vaker voor steen/marmertapijt.
Uit de resultaten kwam verder boven dat 2 op 3 plaatsers een groot vertrouwen hebben in 1 vaste leverancier. Bijna 7/10 geeft aan dat ze meestal alle producten bestellen bij eenzelfde leverancier. Slechts 1 op 10 geeft aan dat ze bij meerdere grondstoffenleveranciers bestellen en bij plaatsing de grondstoffen zelf samenvoegen. Als er met meerdere leverancier gewerkt wordt, beperkt dit zich heel vaak tot slechts 3 vaste partners.
Ondanks de terugval in de bouwsector en de stijgende prijzen van bouwmaterialen, die een rem zet op nieuwe projecten, blijven steentapijt en gietvloer een niche markt die haar klanten weet te behouden. Op de totale markt zien we zelfs dat 1 op 3 een omzetstijging mag noteren van 10% of meer op de afgelopen 2 jaren. Een kleinere groep, rond 20%, mocht ook nog spreken van een omzetstijging, wel beperkt tot 10%. Net geen 40% van de plaatsers gaf aan dat hun omzet tijdens de afgelopen 2 jaar ongeveer stabiel was gebleven. Slechts een beperkte groep van 3% zeiden dat ze de afgelopen 2 jaren waren gedaald in omzet.
Als algemene conclusie toonde dit onderzoek dus aan dat de favoriete vloer van de plaatsers afhangt van de jaarlijks geplaatste oppervlakte, waarbij Epoxy gietvloer, PU gietvloer en steentapijt/marmertapijt het vaakste worden gelegd door de meeste plaatsers. Specialisten die zich dus onderscheiden door expertise, innovatie en duurzaamheid zullen waarschijnlijk een competitief voordeel hebben om de uitdagingen van de sector aan te pakken.