Waterdoorlatende verharding – een wereld van mogelijkheden

Alle verharding waterdoorlatend. Yes, please. Beter voor onze afvoersystemen en voor de natuur. Hier alvast advies van Sidec over de werking en mogelijkheden.

14/04/2022

Waterdoorlatende verharding – een wereld van mogelijkheden

 
Alle verharding waterdoorlatend. Yes, please. Beter voor onze afvoersystemen en voor de natuur. Waterdoorlatende verhardingen passen ook in het kader van de betonstop die er tegen 2040 aankomt. Hier alvast advies van Sidec over de werking en mogelijkheden van waterdoorlatende verhardingen.

Optimale waterinfiltratie

Een mooi aangelegde oprit, terras, tuinpad, verharding rond het zwembad. We maken het graag stijlvol rondom de woning of het bedrijf. Denk goed na over wat u aanlegt, want door grote verharde oppervlakken dringt het regenwater niet meer voldoende in de bodem door. Bij overvloedige regenval kunnen onze afvoersystemen de grote hoeveelheid hemelwater niet meer aan. En dan krijgen we wateroverlast en overstromingen van beken, rivieren en straten. Waterdoorlatende verharding biedt een oplossing voor die waterproblematiek en laat het regenwater optimaal in de bodem infiltreren.

Werking waterdoorlatende verharding

Wanneer u uw oprit, tuinpad of terras aanlegt met waterdoorlatende verharding zal regenwater niet via het oppervlak maar in de bodem wegvloeien. Het hemelwater zal bij regenval in de verharding infiltreren en wordt eerst opgeslagen in de poreuze ruimten van de oprit. Nadien zal het water langzaam in de onderlaag en ten slotte naar de ondergrond sijpelen, afhankelijk van hoe doorlatend die is. Het regenwater dat niet in de bodem kan infiltreren wordt via een knijpleiding vertraagd afgevoerd naar bijvoorbeeld nabijgelegen riolering of sloten.

Klassieke (half)open verharding

Een klassieke open verharding zoals losliggende steentjes in dolomiet, grind en kiezels is nog steeds populair. Dat materiaal laat het regenwater maximaal afvoeren, is vaak goedkoper en gemakkelijker aan te leggen. Er zijn echter ook nadelen verbonden aan die waterdoorlatende verharding. Denk aan onkruid dat welig groeit en kale plekken.

Een andere waterdoorlatende oplossing is halfopen verharding zoals klinkers, kasseien of tegels. Als de voegen of de stenen zelf uit poreus materiaal zijn gemaakt, kan het water ook prima de grond in. Hier is het nadeel dan weer dat er al snel onkruid groeit in de voegen. Bovendien neemt de plaatsing veel tijd in beslag en is het moeilijker om met creatieve, ronde vormen te werken.

Grastegels of grasdallen

Een combi natuurlijk gras met verharding zien we ook steeds meer – de zogenaamde grastegels. Die vormen een stevige ondergrond en zijn tegelijkertijd poreus genoeg om water te laten infiltreren. Bovendien kan u kiezen uit allerlei soorten grasdallen met verschillende designs. Waterdoorlatende grastegels aanleggen betekent echter ook aandacht hebben voor onderhoud om het mooie uitzicht te behouden.

Terradec® – de ultieme waterdoorlatende verharding

Terradec® is een waterdoorlatend verhardingssysteem van gebonden granulaten. Duurzaam en mooi voor elk project. Met zekerheid de beste waterdoorlatende verharding voor uw nieuwe oprit, tuinpad, terras, verharding rond het zwembad en veel meer. We geven nog graag de 4 systemen en voordelen mee…

4 systemen

Terradec® Strong wordt voornamelijk gebruikt bij waterdoorlatende verhardingen zoals tuinpaden, rondom bomen enz. Het is niet ontwikkeld om met voertuigen over te rijden.

Terradec® Solid is speciaal ontwikkeld voor een zwaardere belasting. Denk aan parkings, opritten enz. Het materiaal is ideaal voor een oprit voor voertuigen met een maximale belasting van 3,5 ton.

Terradec® Splendid is een waterdoorlatende afwerkingslaag van gebonden granulaten waarbij er geen vergeling of verkleuring mag optreden. Uiterst geschikt ook voor een zwaardere belasting. Het materiaal wordt voornamelijk gebruikt voor parkings, opritten, terrassen, balkons, rondom zwembaden enz.

Terradec® Easy Fit is een voegspecie die ervoor zorgt dat er geen onkruid groeit tussen de voegen. Geschikt voor het voegen van bijna alle natuur- en betonstenen, tegels en klinkers voor een normale verkeersbelasting.

De voordelen

 

22/07/2022
Sidec-teambuilding-beatthebarn1

Teambuilding Sidec @ Beat the Barn

Van wolvenjacht over schapen gapen tot koeien knallen. We deden het allemaal tijdens onze supertoffe teambuildingactiviteit Beat the Barn te Balen.

Ontdek
09/02/2023

Onze Sidec’ers lusten wel een stukje pizza, and we delivered!

Vandaag is het nationale pizza dag, en dat laten we bij Sidec niet ongemerkt voorbij gaan. Om deze glorieuze dag te vieren, hebben we top notch pizza's laten leveren door onze lokale italiaanse specialist Casa Fraquelli.

Ontdek
13/03/2023
Sidec-Covid-BBQ-aan-huis-employer-branding111

Investeer in je werknemers, pandemie of niet.

Als bedrijf is het belangrijk om te blijven investeren in het welzijn en de betrokkenheid van je werknemers, zelfs tijdens de COVID-19-pandemie.

Ontdek

Ik wil meer weten over waterdoorlatende verharding

Contact