Byebye losliggend grind en traditionele klinkers, hallo Terradec®

Bewoners van Lier moeten hun voortuinen ontharden. Minder verharding, meer groen en waterdoorlatende oplossingen, dat is de toekomst. Niet alleen in Lier, wel in heel Vlaanderen.

14/04/2021

Byebye losliggend grind en traditionele klinkers, hallo Terradec®

Gedaan met klinkers en grind in Lier. Bewoners moeten hun voortuinen er immers weer ontharden. Een onderdeel van de onvermijdelijke betonstop. Minder verharding, meer groen en waterdoorlatende oplossingen, dat is de toekomst. Niet alleen in Lier, wel in heel Vlaanderen.

Minder verharding

De stad Lier heeft een groot aantal inwoners gevraagd hun voortuintjes te ontharden. “De traditionele klinkers, de ouderwetse tegels en het losliggende grind moeten écht weg”, zo klinkt het op de website van Het Laatste Nieuws. De Lierse gezinnen zijn behoorlijk ontdaan, want nu zullen hun wagens niet meer op een verharde oprit kunnen staan. Een verdict dat in de nabije toekomst voor elke Vlaming zal gelden die zonder vergunning en voorschriften zijn voortuin verhardt. “De vergunning en voorschriften zijn namelijk niet enkel in Lier verplicht, maar in alle Vlaamse gemeenten.” Als u niet in orde bent, zult u in de toekomst worden verplicht om alles op te breken.

Of de Lierse voortuinen er dan niet verzorgd bijliggen? Toch wel. De meeste bewoners kozen voor kiezelsteentjes, tegels of klinkers om zo een extra parkeerplaats voor de deur te creëren. Mooi en praktisch, maar helaas geen goed idee voor de natuur. Daarom moet de verharding verdwijnen, zo heeft het stadsbestuur beslist.

Volgens de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) bestaan er geen cijfers over hoeveel mensen in Vlaanderen al gedwongen werden om de verhardingen in hun voortuin weer te verwijderen. Intussen werkt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan een uniforme Vlaamse regelgeving die het verharden van voortuinen zou moeten voorkomen. “Om Vlaanderen weerbaarder te maken tegen de droogte van de toekomst”, zegt haar woordvoerder. “Wanneer de nieuwe regels precies een feit zullen zijn, kan ik nog niet zeggen. Maar er wordt aan gewerkt. Het wordt zeker niet op de lange baan geschoven.”

Verharding & groen mooi in balans

Wilt u toch uw voortuin verharden, dan moet u een vergunning aanvragen. Die komt er op voorwaarde dat de helft van de voortuin onverhard blijft. Kwestie van het evenwicht te bewaren. Een vergunning is dus een must. Tenzij u enkel een pad naar de voordeur wil aanleggen, van max. 1,5 meter breed. Ook de verharding naar de garage is vrijgesteld van de vergunningsplicht, als de oprit niet breder is dan 3 meter. “Maar de gemeente kan altijd nog strenger zijn dan de Vlaamse regels voorschrijven”, legt groenjournalist Paul Geerts in het artikel in Het Laatste Nieuws uit. “Het is dus altijd best om te informeren bij de gemeente als u werken wil uitvoeren in de voortuin. Dan weet u zeker of een vergunning nodig is of dat het volstaat de werken te melden.”

Waterdoorlatende verharding

Ook als u voor waterdoorlatende verharding kiest, ontsnapt u niet aan de vergunningsplicht. De regel is immers dat de voortuin zoveel mogelijk als tuin moet worden ingericht. Bomen, planten en grassen zorgen namelijk voor een groene omgeving die in de zomermaanden verkoeling biedt. Bovendien helpen planten bij de infiltratie van het regenwater in de bodem en halen ze fijn stof uit de lucht. 

Ter aanvulling kiest u voor uw tuinpad of oprit best voor een waterdoorlatende verharding, zoals Terradec®. Die zorgt ervoor dat zoveel mogelijk regenwater in de grond sijpelt in plaats van rechtstreeks naar de riool te vloeien. En er is meer. Want dit waterdoorlatende verhardingssysteem van gebonden granulaten is ook:

  • Onkruidwerend
  • Naadloos
  • Antislip
  • Decoratief
  • Duurzaam

Kortom: de perfecte oplossing voor de verharding van uw tuin.

22/07/2022
Sidec-teambuilding-beatthebarn1

Teambuilding Sidec @ Beat the Barn

Van wolvenjacht over schapen gapen tot koeien knallen. We deden het allemaal tijdens onze supertoffe teambuildingactiviteit Beat the Barn te Balen.

Ontdek
09/02/2023

Onze Sidec’ers lusten wel een stukje pizza, and we delivered!

Vandaag is het nationale pizza dag, en dat laten we bij Sidec niet ongemerkt voorbij gaan. Om deze glorieuze dag te vieren, hebben we top notch pizza's laten leveren door onze lokale italiaanse specialist Casa Fraquelli.

Ontdek
13/03/2023
Sidec-Covid-BBQ-aan-huis-employer-branding111

Investeer in je werknemers, pandemie of niet.

Als bedrijf is het belangrijk om te blijven investeren in het welzijn en de betrokkenheid van je werknemers, zelfs tijdens de COVID-19-pandemie.

Ontdek

Interesse in Terradec®? Vraag info op!

Terradec®, dat is waterdoorlatende verharding voor al uw buitenprojecten en hét vloersysteem van morgen.

Contact